Θα φας ή θα φαγωθείς;

Rise Higher
3 min readFeb 6, 2021

Ποιος είναι ο σκοπός σου; Τι είσαι διατεθειμένος να κάνεις; Τι μπορείς να θυσιάσεις; Μπορείς να παλέψεις; Ποιος πραγματικά είσαι; Σε χαρακτηρίζει η μετριότητα; Σε κατευθύνει το συναίσθημα; Φοβάσαι; Πονάς; Θα τα παρατήσεις; Θα πεις ναι ή όχι;

Η δύναμη της ψυχής και του νου δεν είναι ένα χάρισμα που κάποιοι το έχουν και κάποιοι όχι. Είναι μια διαδικασία εξέλιξης, πνευματικής και γνωστικής, που μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε περισσότερο τη ζωή και να ανησυχούμε λιγότερο για τα προβλήματα. Ενισχύοντας ψυχικά τον εαυτό μας εκπαιδεύουμε το νου μας να ξεχωρίζει το σημαντικό από το ασήμαντο, να θέτει προτεραιότητες, να μην εστιάζει στα λάθος πράγματα και να σέβεται περισσότερο τον ίδιο του τον εαυτό. Οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από ψυχικές αντοχές και δυνάμεις αποφεύγουν δυσλειτουργικούς τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς και δεν αναλώνονται σε κακές συνήθειες.

Δεν σπαταλούν χρόνο στην αυτολύπηση: Τα προβλήματα της ζωής και οι δυσκολίες είναι αναπόφευκτα. Το να μεμψιμοιρούμε και να λυπόμαστε όμως τον εαυτό μας για όλες τις αντιξοότητες με τις οποίες παλεύουμε σίγουρα δεν θα μας βοηθήσει να τις διαχειριστούμε. Αν έχετε την τάση της αυτολύπησης, προσπαθήστε να την αντικαταστήσετε με την ευγνωμοσύνη. Σίγουρα η ζωή σας δεν είναι απλώς μια σωρεία προβλημάτων αλλά έχετε και στηρίγματα, καθώς και θετικά στοιχεία. Οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι δεν σπαταλούν τον χρόνο και την ενέργειά τους σκεφτόμενοι το πρόβλημα αλλά εστιάζουν στο να βρούνε λύσεις.

Δεν αποποιούνται τη δύναμή τους: Μπορεί να είναι πραγματικά δελεαστικό να κατηγορούμε τους άλλους ή τις περιστάσεις για τα προβλήματά μας. Πάρτε πίσω τη δύναμή σας αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για το πώς σκέφτεστε, αισθάνεστε και συμπεριφέρεστε. Η ενδυνάμωση του εαυτού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να χτίσετε ψυχική ανθεκτικότητα και να διαμορφώσετε τη στάση ζωής που εσείς θέλετε.

Δεν αποφεύγουν τις αλλαγές και δεν φοβούνται να πάρουν υπολογισμένα ρίσκα: Το να αναγνωρίζουμε πότε αποφεύγουμε την αλλαγή λόγω της δυσφορίας ή της αναστάτωσης που αναπόφευκτα επιφέρει μέχρι ένα βαθμό είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα στη διαδικασία βελτίωσης της ζωής μας. Στόχος πρέπει να είναι η διαχείριση και η αντιμετώπιση αυτής της δυσφορίας και όχι η αποφυγή της, καθώς έτσι θα αποκτήσουμε χρήσιμες δεξιότητες στην αντιμετώπιση δυσκολιών στη ζωή μας.

Δεν αναλώνονται σε πράγματα που δεν μπορούν να αλλάξουν: Συχνά ανησυχούμε για τα λάθος πράγματα. Αντί να προετοιμαστούμε για την καταιγίδα, ευχόμαστε να μην έρθει. Αντί να αλλάξουμε τον εαυτό μας, παλεύουμε να αλλάξουμε τον άλλον. Η συνεχής προσπάθεια να αλλάξουμε αυτά που δεν μπορούμε να ελέγξουμε μας αφήνει τελικά με μια αίσθηση απελπισίας και ανημποριάς.

Δεν ζουν το παρελθόν: Αν και το να αναστοχαζόμαστε το παρελθόν και να μαθαίνουμε από αυτό είναι μια χρήσιμη διαδικασία στο χτίσιμο της ψυχικής ανθεκτικότητας, το να το αναμασούμε μπορεί να είναι καταστροφικό.

Δεν επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη: Το ιδανικό θα ήταν να διδασκόμασταν από κάθε λάθος μας και να μην το επαναλαμβάναμε δεύτερη φορά. Αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουμε την τάση να επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη στον χρόνο. Το να μάθουμε από τα λάθη μας απαιτεί ταπεινότητα και την προθυμία να αναζητήσουμε νέες τεχνικές για να γίνουμε καλύτεροι.

Δεν τα παρατούν στην αποτυχία: Είναι αναμενόμενο να νιώθουμε απογοητευμένοι και αποκαρδιωμένοι, όταν οι πρώτες προσπάθειές μας αποτυγχάνουν. Από μικροί μαθαίνουμε πως η αποτυχία είναι κάτι κακό αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να πετύχουμε, αν πρώτα δεν έχουμε αποτύχει.

Δεν φοβούνται να μείνουν μόνοι τους: Η μοναξιά έχει για πολλούς ανθρώπους στην εποχή μας αρνητικό περιεχόμενο. Πολλοί άνθρωποι την αποφεύγουν γιατί νιώθουν δυσφορία μόνοι τους καθώς το περιεχόμενο των σκέψεών τους παίρνει αρνητική τροχιά. Κι όμως, το να περνάμε χρόνο με τον εαυτό μας είναι απαραίτητο συστατικό στην ψυχική μας ενδυνάμωση.

Δεν πιστεύουν ότι η ζωή τούς χρωστάει κάτι: Είναι αρκετά εύκολο να παγιδευτούμε μερικές φορές σε ένα σκεπτικό «ιδιοκτησίας». Το να περιμένουμε όμως από τη ζωή να μας επιστρέψει αυτά που θεωρούμε ότι μας χρωστάει δεν βοηθάει ως στάση ζωής.

Δεν περιμένουν άμεσα αποτελέσματα: Δεν θα ήταν ωραία αν όλα γίνονταν με το πάτημα ενός κουμπιού; Έχουμε τόσο συνηθίσει στην ελαχιστοποίηση του χρόνου αναμονής που αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι όλα πρέπει να γίνονται γρήγορα. Αλλά η προσωπική ανάπτυξη επιτυγχάνεται με ρυθμούς χελώνας και όχι με ταχύτητα φωτός.

Αν ήταν εύκολο, θα το έκανε ο καθένας…Είσαι ο καθένας;

Ο Παντελής Ευγενιάδης είναι δημιουργός περιεχόμενου για την ομάδα του Rise Higher.

Είναι Πολιτικός Επιστήμων και ασκούμενος στο Motivational και Ceremonial Speaking.

Disclaimer :Οι πληροφορίες που δίνονται στο άρθρο συνιστούν την άποψη του συγγραφέα τους και όχι της ομάδας του Rise Higher.

--

--

Rise Higher

Στόχος αυτής της κοινότητας είναι να δημιουργήσουμε ένα δυναμικό δημιουργικό οικοσύστημα στην περιοχή μας.